Rotterdam met de trein

Rotterdam, één van de vier grote steden van Nederland is erg belangrijk voor de Nederlandse economie. Rotterdam is namelijk vooral bekend omdat er één van de grootste doorvoerhavens ter wereld is gelegen. En daarnaast kent iedereen Rotterdam van het bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Maar Rotterdam is daarnaast ook treinstad bij uitstek.

Rotterdam met de treinRotterdam heeft een uitgebreid treinnetwerk

Rotterdam heeft in totaal zeven stations. Het grootste station is Rotterdam Centraal, dat de afgelopen jaren een complete metamorfose heeft ondergaan. Het is nu één van de modernste stations van Nederland.




Daarnaast zijn er stations in Noord, Zuid, Blaak, Alexander, Lombardijen en de trein stopt ook bij voetbalstadion De Kuip als er gevoetbald wordt of wanneer er een concert plaatsvindt.

Station Blaak is uniek omdat het geheel ondergronds is gebouwd. De trein duikt de Blaaktunnel in en een deel van de intercity’s stopt er ook.

Halteplaats van de Thalys

De hogesnelheidstrein Thalys stopt op Rotterdam Centraal. Dit is de laatste mogelijkheid om op de Thalys te stappen voordat deze doorreist naar België. Hij doet daarbij nog wel Nederlandse stations aan maar de trein stopt hier niet. Ook de Intercity Direct die over de Hogesnelheidslijn rijdt stopt in Rotterdam, evenals de internationale trein tussen Amsterdam en Brussel.

Vele wegen leiden naar Rotterdam

Binnen Nederland kun je vanaf veel stations rechtstreeks naar Rotterdam Centraal reizen. Vanuit Noord-Nederland rijden er treinen rechtstreeks naar Rotterdam. Deze treinen worden vaak in Zwolle of Utrecht gesplitst, een deel reist dan door naar Den Haag en een ander deel naar Rotterdam. Het is dus even opletten of je in het juiste treindeel zit. Maar de treinstelnummers worden ook ruim op tijd omgeroepen in de trein zodat je eventueel op het station waar de trein wordt ontkoppeld nog kunt overstappen.

Vanuit Zuid- en Oost-Nederland naar Rotterdam

Vanuit Limburg reis je met één overstap in twee uur en een kwartier naar Rotterdam. Je stapt over op station Eindhoven. Vanuit Oost-Nederland reis je eveneens met één overstap in twee uur en een kwartier naar Rotterdam. Je stapt afhankelijk van je verbinding over in Amersfoort of Utrecht.

Vanuit Flevoland en Zeeland

Woon je in Flevoland dan heb je geluk, er rijdt ieder half uur een rechtstreekse trein naar Rotterdam Centraal. De reis duurt dan bijna twee uur. Als je sneller wilt reizen dan kun je op Amsterdam Centraal overstappen op de nieuwe snelle verbinding Intercity Direct. Voor deze trein is een toeslag verschuldigd. Ook vanuit Zeeland reis je eenvoudig naar Rotterdam. Zonder te hoeven overstappen ben je in een uur en drie kwartier vanuit Vlissingen op station Rotterdam Centraal.