Bus en tram en metro abonnementen

Wanneer u regelmatig met de bus, tram of metro reist, dan is het vaak voordeliger om een abonnement af te sluiten in plaats van het los betalen van elke rit. Hoewel er vroeger nog niet zoveel keuze was in het soort abonnement, zijn er de laatste jaren veel nieuwe abonnementen bij gekomen. Momenteel kunnen er 3 verschillende soorten abonnementen worden afgesloten, namelijk een (centrum) zone abonnement, een concessie abonnement of een kortingsabonnement.

Het berekenen van centrumzones & zone afstand

De prijs van een zone- of sterabonnement is afhankelijk van de (centrum) zone en het aantal sterren. Om te bepalen welk abonnement het best bij u past, is het van belang om de zone afstand te berekenen, een centrumzone te kiezen en het aantal sterren te selecteren.

De zone afstand

Met de zone afstand bedoelen we de afstand tussen twee verschillende zones. Wanneer u uitsluitend binnen één zone reist, dan is de zone afstand gelijk aan 1. Wanneer u bijvoorbeeld een één zone naar een aansluitende zone reist, dan is de zone afstand gelijk aan twee. Het bepalen van de zone afstand is op deze manier relatief eenvoudig. U moet de zone afstand aangeven bij het afsluiten van een abonnement.

Centrumzone

Met de centrumzone bedoelen we de zone die centraal ligt tussen de verschillende zones waarin u reist. Het bepalen van de centrumzone is er gemakkelijk, aangezien hierbij gekeken kan worden naar de beginzone, eindzone en de totale zone afstand. Wanneer u een busabonnement wilt afsluiten, dan moet u ook de centrumzone aangeven. Op basis hiervan wordt namelijk de prijs van het abonnement gebaseerd.

Aantal sterren

Tot slot moet u bij het afsluiten van een zone abonnement ook aangeven hoeveel sterren u bij uw abonnement wilt hebben. Met het aantal sterren bedoelen we de zone afstand die met het abonnement kan worden gereisd. In totaal zijn er 6 verschillende sterabonnementen die afgesloten kunnen worden.

Bus-, tram- en metro abonnementen na 1 januari 2013

De landelijke sterabonnementen worden sinds 1 januari 2013 al niet meer verkocht. Het N-sterabonnement is nog wel verkrijgbaar.

Looptijd van een bus-, tram- of metroabonnement

Een abonnement voor de bus, tram of metro kunt u voor zowel een maand als voor een jaar afsluiten. De totaalprijs van een jaarabonnement is doorgaans (relatief gezien) een heel stuk goedkoper dan wanneer u kiest voor een maandabonnement. Het grote voordeel van een maandabonnement is echter wel dat u deze aan het eind van elke maand eenvoudig kunt opzeggen, terwijl een jaarabonnement pas na één volledig jaar kan worden opgezegd.

Hoe kan ik de abonnementen gaan gebruiken?

Na het afsluiten van het abonnement kunt u nog niet automatisch hiervan gebruik gaan maken. Het is namelijk van belang om het abonnement op uw OV chipkaart te zetten. Het laden van het abonnement op uw OV chipkaart kunt u gemakkelijk zelf doen bij één van de automaten. Deze automaten bevinden zich bij vrijwel alle (grotere) treinstations in Nederland. U kunt het abonnement pas ophalen op het moment dat u een bevestiging heeft ontvangen dat het abonnement klaarstaat. Hoe u het abonnement vervolgens op uw OV chipkaart kunt zetten, wordt aangegeven op de automaat.