Busabonnement afsluiten

Reist u vaak met de bus? Dan zult u waarschijnlijk al wel gemerkt hebben dat de kosten voor deze busritten aardig kunnen oplopen. Wanneer u regelmatig met de bus reist, loont het in veel gevallen dan ook om een busabonnement af te sluiten. Met een busabonnement zorgt u er namelijk voor dat u niet per rit hoeft te betalen, maar een vast bedrag per maand. Hoewel het afsluiten van een busabonnement relatief simpel is, weten veel reizigers niet af van het bestaan van een dergelijk abonnement.

Verschillende soorten busabonnementen

In Nederland wordt het openbaar vervoer geregeld door verschillende instanties. Daar waar de Nederlandse Spoorwegen (NS) zich richt op openbaar vervoer in de vorm van treinverkeer, wordt het busverkeer geregeld door instanties als Connexxion en Syntus. Wanneer u een abonnement bij NS afsluit, zoals een ‘Dal vrij’ of ‘Altijd vrij’ abonnement, dan is dit abonnement alleen geldig wanneer u met de trein reist. Naast het NS abonnement moet u dan alsnog de busrit betalen. Voor mensen die vaak met het openbaar vervoer reizen en waarvan een busrit onderdeel is van het traject, loont het vaak om naast een NS abonnement ook nog een busabonnement af te sluiten. Net als bij de NS abonnementen, kunt u ook verschillende busabonnementen afsluiten.

Altijd korting busabonnement

Met het ‘Altijd korting’ busabonnement krijgt u op elke reis met de bus, tram of metro 20% korting. Reizigers met een leeftijd tussen de 12 en 18 jaar krijgen met dit abonnement zelfs 40% korting. Wanneer u een leeftijd heeft van 4 tot en met 17 jaar, of als u ouder bent dan 65 jaar, dan krijgt u 20% korting bovenop de geldende leeftijdskortingen. Het ‘Altijd korting’ busabonnement is vooral geschikt voor reizigers die enkele week meerdere keren een redelijke afstand met de bus moeten reizen. Na het afsluiten van dit busabonnement, moet u deze ook nog op uw OV chipkaart activeren. Na het activeren van het abonnement zal de korting automatisch worden verrekend op het moment dat u in de bus uitcheckt. De kosten voor het ‘Altijd korting’ busabonnement bedragen €19,00 per maand of €190,00 per jaar.

Netabonnement particulier

Reist u elke dag een grote afstand met de bus, tram of metro? Dan kan het voordelig zijn om het netabonnement voor particulieren af te sluiten. Met dit abonnement kunt u binnen heel Nederland onbeperkt met de bus, tram en metro reizen. Gezien de prijs van dit abonnement, is het alleen interessant om dit busabonnement af te sluiten op het moment dat u dagelijks een grote afstand reist. Wanneer u uitsluitend korte afstanden reist of maar een aantal keer per week van het openbaar vervoer gebruikmaakt, dan is dit abonnement vaak niet voordeliger. De prijs van een netabonnement voor particulieren bedraagt €295,95 per maand of €2.969,50 per jaar. Bent u tussen de 12 en 18 jaar oud, of bent u ouder dan 65 jaar? Dan kost dit abonnement €196,00 per maand of €1.960.00 per jaar.

Met korting of vrij reizen binnen een regionaal gebied

Reist u uitsluitend binnen een vast regionaal gebied? Dan kan het interessant zijn om een regionaal sterabonnement of een product voor een vast reisgebied af te sluiten.

Regionaal sterabonnement

Wanneer u uitsluitend in de gebieden Flevoland, Limburg, Groningen, Drenthe, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Rotterdam/Den Haag reist, dan kan het voordelig zijn om een regionaal sterabonnement af te sluiten. Met dit abonnement kunt u vervolgens binnen dit gebied met de tram, bus of metro reizen. Het tarief van dit abonnement is afhankelijk van het aantal sterren van het gebied. Bij het afsluiten van het regionaal sterabonnement selecteer je een centrumzone en kies je de bijbehorende zones. Op basis daarvan wordt het tarief van het abonnement bepaald. Wanneer u een leeftijd heeft van 4 tot en met 18 jaar of ouder bent dan 65, dan krijgt u korting op dit abonnement.

Product voor een vast reisgebied

Met het product voor een vast reisgebied kunt u binnen een vast reisgebied reizen. Niet voor alle reisgebieden is dit abonnement verkrijgbaar. U kunt een product voor een vast reisgebied afsluiten voor de gebieden AllGo Almere, Arriva, Breng (Regio Arnhem & Nijmegen), Connexxion (Amstelland), Connexxion (Dal Vrij 65+), Connexxion Overal Reizen (Noord-Holland Noord), Flevoland, Gelderland, GVB (Regio Amsterdam), Midden-Overijssel), Noord-Brabant, Overijssel, OV Regio Ijsselmond, Qbuzz DMG, RET Maandkorting, Twente, U-OV (Utrecht), U-OV (Gemaksabonnement), Veluwe en Zaanstreek.